Poslovne naložbe Upravljanje s kadri

Pomembnost investiranja v plemenite kovine za podjetja

Plemenite kovine, zlasti zlato in srebro, so skozi zgodovino igrale pomembno vlogo. V današnjem nestabilnem gospodarskem okolju podjetja vse bolj razmišljajo o investicijah v plemenite kovine iz več prepričljivih razlogov.

Plemenite kovine podjetjem nudijo edinstveno priložnost za diverzifikacijo portfelja, zaščito pred inflacijo, povečanje stabilnosti v negotovih časih ali nagrajevanje zaposlenih z modernimi bonitetnimi programi.

Raziščimo, zakaj bi bilo vredno razmisliti o plemenitih kovinah v vašem poslovnem portfelju.

1. Diverzifikacija portfelja

Eden od osnovnih načel zdrave strategije naložb je diverzifikacija. Plemenite kovine tradicionalno imajo nizko ali negativno korelacijo s delnicami in obveznicami. To pomeni, da se v času padca tradicionalnih trgov plemenite kovine običajno ohranijo ali celo povečajo v vrednosti, kar vašemu portfelju nudi dragocen blažilec.

2. Zaščita pred inflacijo

Inflacija zmanjšuje vrednost denarnih sredstev. Plemenite kovine, zlasti zlato, so bile zgodovinsko obravnavane kot zaščita pred inflacijo. Njihova vrednost se običajno dviga vzporedno ali celo prehiteva inflacijo, kar ohranja kupno moč vašega podjetja dolgoročno.

3. Zaščita v času negotovosti

Globalne gospodarske in geopolitične negotovosti lahko povzročijo težave na tradicionalnih trgih. Plemenite kovine delujejo kot zatočišče v takšnih časih. Njihova notranja vrednost nudi varnost in pomaga ohranjati bogastvo, ko nestabilnost vpliva na druge vrste sredstev.

4. Oprijemljive dobrine

Za razliko od delnic ali obveznic, ki so v osnovi papirne obljube, so plemenite kovine oprijemljive dobrine. Imajo notranjo vrednost zaradi svoje redkosti, industrijskih aplikacij in zgodovinskega pomena. Ta notranja vrednost nudi določeno varnost vašemu poslovnemu premoženju.

5. Likvidnost

Plemenite kovine, zlasti zlato in srebro, uživajo visoko likvidnost. To pomeni, da lahko svojo investicijo v plemenite kovine enostavno pretvorite v gotovino, kadar koli je potrebno.

Kako lahko podjetja investirajo v plemenite kovine

 • Fizična plemenita kovina: Nakup fizičnih zlatih ali srebrnih palic/kovancev omogoča neposredno lastništvo in nadzor. Pomembno pa je skrbno premisliti o varnem skladiščenju.
 • Trgovanje na borzah (ETFs): Borzno trgovanje, podprto s fizičnimi plemenitimi kovinami, omogoča enostavnost trgovanja na borzah. S tem se odpravljajo skrbi glede skladiščenja, vendar lahko vključujejo upravne stroške.
 • Delnice rudarskih podjetij plemenitih kovin: Naložbe v delnice rudarskih podjetij nudijo posredno izpostavljenost cenam plemenitih kovin. Nosijo pa tudi dodatna tveganja, povezana s posameznimi podjetji.

Pomembni premisleki

Pred naložbo upoštevajte naslednje:

 • Nihanje trga: Plemenite kovine lahko v kratkem roku doživijo nihanja cen, čeprav ponujajo zaščito na dolgi rok.
 • Skladiščenje in zavarovanje: Fizična plemenita kovina zahteva varno skladiščenje in zavarovanje, kar lahko poveča stroške.
 • Donosnost naložbe: Plemenite kovine ponavadi nudijo ohranjanje kapitala in stabilnost namesto visokega potenciala rasti.

Auvesta: Vodilno podjetje na področju investiranja v plemenite kovine

Auvesta je podjetje, specializirano za trgovanje in kopičenje plemenitih kovin. Od leta 2009 je Auvesta izstopala v trgovanju in varnem shranjevanju fizičnega zlata, srebra, platine in paladija, postavljajoč se kot globalni vodja na področju plemenitih kovin. Preko spletnega Auvesta depoja oz. nadzorne plošče lahko stranke enostavno kupujejo, prodajajo in shranjujejo plemenite kovine brez fiksnih pogojev, obveznosti ali odpovednih rokov. Z najboljšimi cenami, skladiščenjem, storitvami, preglednostjo in trgovanjem s plemenitimi kovinami v fizični obliki zagotavlja Auvesta vrhunske rešitve za vlagatelje.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj bi nekdo lahko izbral investiranje v plemenite kovine pri Auvesti:

 • Izkušnje in ugled: Auvesta je resno in preizkušeno podjetje s več kot 30-letno prisotnostjo v sektorju. Prejela je pozitivne ocene strank in bila nagrajena s strani Handelsblatta in FAZ.

 • Prožnost: Auvesta omogoča popolno prilagodljivost prispevkov brez rokov ali omejitev. Lahko kupite le del zlatih palic ali kovancev.

 • Fizično lastništvo in varnost: Zlato ali plemenita kovina sta vaše premoženje po pogodbi. Auvesta poudarja fizično lastništvo plemenitih kovin, podjetjem zagotavlja oprijemljiva sredstva, ki lahko nudijo stabilnost in varnost. Auvesta zagotavlja varno shranjevanje kovin v visoko varovanih trezorjih in tako odpravlja skrbi glede logistike, skladiščenja in varnosti.

Switch Pilot: edinstvena konkurenčna prednost Auveste

Switch Pilot: Auvesta ponuja edinstven sistem imenovan Switch Pilot, ki vam omogoča avtomatsko menjavo srebra in zlata glede na dnevno razmerje med zlatom in srebrom. Tukaj je nekaj prednosti programa Switch Pilot:

 • Prožnost pri dodelitvi plemenitih kovin: Program Switch Pilot podjetjem omogoča prilagodljivost njihovih zalog plemenitih kovin med zlatom in srebrom. To podjetjem omogoča prilagajanje njihove strategije naložb glede na tržne pogoje in lastne želje.
 • Izkoriščanje razmerja med zlatom in srebrom: Program Switch izkorišča dnevno razmerje med zlatom in srebrom. Z nadzorovanjem tega razmerja podjetja lahko sprejemajo informirane odločitve, kdaj preklapljati med zlatom in srebrom. Ta strategija podjetjem omogoča, da izkoristijo nihanja razmerja med zlatom in srebrom in tako optimizirajo svoje zaloge plemenitih kovin.
 • Upravljanje tveganj in diverzifikacija: Možnost menjave med zlatom in srebrom podjetjem nudi orodje za upravljanje tveganj. V obdobjih gospodarske negotovosti ali tržne volatilnosti podjetja lahko prilagodijo svojo dodelitev in tako zmanjšajo tveganja. Poleg tega diverzifikacija med zlatom in srebrom pomaga razpršiti tveganje med različnimi plemenitimi kovinami.
 • Stroškovno učinkovit pristop: Program Switch Pilot podjetjem ponuja stroškovno učinkovit pristop k prilagajanju zalog plemenitih kovin. Namesto da bi plemenite kovine neposredno kupovali ali prodajali, lahko podjetja izmenjujejo svoje obstoječe zaloge med zlatom in srebrom. To lahko pomaga zmanjšati transakcijske stroške in izboljšati skupne donose.
 • Poenostavljen postopek: Program Switch Pilot podjetjem poenostavlja postopek prerazporejanja plemenitih kovin. Podjetja lahko menjavo enostavno izvedejo preko svojega Auvesta računa. Ta priročnost prihrani čas in trud v primerjavi s tradicionalnimi metodami nakupa ali prodaje kovin.

S pomočjo programa Switch Pilot podjetja lahko izkoristijo prožnost pri dodelitvi svojih zalog plemenitih kovin, izkoristijo razmerje med zlatom in srebrom, upravljajo tveganja, zmanjšajo stroške in uživajo v poenostavljenem postopku za prerazporejanje kovin. Vendar pa podjetja lahko storijo še več. To možnost lahko ponudijo svojim zaposlenim ali jim omogočijo, da vlagajo del svojega mesečnega dohodka v plemenite kovine s pomočjo programa Switch. Podjetja lahko zaposlenim ponudijo to možnost tudi kot enega izmed bonitetnih programov za zaposlene, s čimer povečajo zvestobo in motivacijo zaposlenih.

Kot vidimo, lahko podjetja to priložnost, ki jo ponujajo Auvesta investicijski paketi, uporabijo na različne načine in za različne namene. Vabimo vas, da obiščete Auvesta spletno stran ali se posvetujete z nami glede razpoložljivih priložnosti.

ALI