Digitalni Izzivi Marketing in Prodaja Tehnološki trendi

Sprejemanje kriptovalut v e-trgovini: pogled na plačila v spletni trgovini

Podatki Statista[1] kažejo na to, da se vse več spletnih kupcev odloča za plačevanje spletnih nakupov s kriptovalutami, saj jim tak nakup omogoča anonimnost in ostale prednosti. Poročilo Statista namreč navaja, da je število uporabnikov kripto denarnice novembra 2022 v svetu doseglo več kot 85 milijonov. Pred tem, npr. v juniju 2021 je bilo uporabnikov kripto denarnice 76 milijonov, v letu 2020 pa 45 milijonov. To kaže na naraščajoče zanimanje in povpraševanje po uporabi kriptovalut za spletno nakupovanje. Vendar niso vsi spletni trgovci na drobno pripravljeni sprejeti tega novega načina plačila. Nekateri morda dvomijo o zakonitosti, zanesljivosti ali donosnosti sprejemanja kripto plačil. Poleg tega se mnogi tudi sprašujejo, kako lahko integrirajo kripto plačila v svoja spletna mesta, kakšne so prednosti in slabosti vpeljave kripto plačila in katere so nekatere najboljše rešitve, ki so na voljo na trgu.

Kaj je kripto plačilo in kaj so kripto plačilni vmesniki ali ponudniki kripto plačilnih storitev?

Kripto plačilo je metoda prenosa vrednosti z uporabo digitalnih žetonov ali kovancev, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov. Blockchain tehnologija omogoča beleženje transakcije na decentraliziran, varen in pregleden način, brez potrebe po posrednikih ali centralnih organih. Kripto plačilo omogoča spletnim kupcem, da med drugim plačajo svoje blago in storitve s kriptovalutami, kot so Bitcoin, Ethereum, Litecoin ali Dogecoin. Te kriptovalute je mogoče shraniti v digitalne denarnice, do katerih lahko dostopate prek mobilnih aplikacij ali spletnih brskalnikov.

Kripto plačilni vmesniki so storitve, ki trgovcem omogočajo sprejemanje in obdelavo plačil s kriptovalutami na njihovih spletnih mestih. Delujejo kot posredniki med stranko in trgovcem, olajšajo menjavo kripto v fiat valuto (ali obratno) ter zagotavljajo varnost in veljavnost transakcij.

Kripto plačilni vmesniki običajno nudijo vtičnik ali API, ki ga je mogoče integrirati z različnimi platformami za e-trgovino, kot so Shopify, WooCommerce, Magento itd. Ponujajo tudi nadzorno ploščo ali portal, kjer lahko trgovci upravljajo svoja kripto plačila, si ogledajo zgodovino transakcij , ustvarjanje računov, zahtevanje povračil itd.

Zakaj bi morali spletni trgovci razmisliti o sprejemanju kripto plačil?

Obstaja več prednosti sprejemanja kripto plačil za spletne trgovce. Nekatere izmed njih so:

 • Kriptoplačila lahko pritegnejo nove stranke, ki raje uporabljajo digitalne valute kot tradicionalne načine plačila. Glede na nedavno raziskavo[2], ki jo je izvedel Deloitte, namerava 75 % trgovcev na drobno v naslednjih dveh letih sprejemati kripto plačila, in sicer zaradi povečanega interesa kupcev za plačevanje s kripto valutami. S ponudbo kripto plačila kot možnosti lahko spletni trgovci izkoristijo ta rastoči trg in povečajo svojo prodajo in prihodke.
 • Kriptoplačila lahko povečajo zvestobo in zadovoljstvo strank. S sprejemanjem kripto plačil lahko spletni trgovci pokažejo, da so inovativni in se odzivajo na potrebe in želje strank. To jim lahko pomaga zgraditi zaupanje in ugled med svojimi strankami ter se razlikovati od svojih konkurentov.
 • Poleg tega kripto plačilo lahko strankam zagotovi več zasebnosti in varnosti, saj jim ni treba z nikomer deliti svojih osebnih ali finančnih podatkov.

Vendar pa obstaja tudi nekaj izzivov in pomanjkljivosti uporabe vmesnikov za kripto plačila, kot so:

 • Nestanovitnost: Kriptovalute so znane po visoki nestanovitnosti vrednosti kriptovalute, kar lahko vpliva na vrednost plačil, ki jih prejmejo trgovci. Na primer, če stranka plača z bitcoinom, ko je vreden 50.000 EUR, in ga trgovec pretvori v fiat valuto, ko je vreden 40.000 EUR, bo izgubil 10.000 EUR vrednosti. Da bi ublažili to tveganje, nekateri vmesniki za kripto plačila ponujajo funkcije takojšnje pretvorbe ali poravnave, ki zaklenejo menjalni tečaj v času transakcije.
 • Zakonodaja: Za kriptovalute veljajo različni pravni in regulativni okviri v različnih državah in regijah. Nekatere jurisdikcije lahko naložijo omejitve ali prepovedi uporabe ali sprejemanja določenih kriptovalut, kar lahko omeji razpoložljivost in dostopnost kripto plačilnih vmesnikov. Trgovci se morajo zavedati zakonov in predpisov, ki veljajo za njihovo lokacijo in lokacijo njihovih strank, preden izberejo vmesnik za kripto plačila.
 • Izobraževanje: Kriptovalute so še vedno razmeroma nove in jih številni potrošniki in trgovci ne poznajo. Za razumevanje, kako delujejo in kako jih uporabljati za spletna plačila, je morda potreben določen čas. Trgovci morajo sebe in svoje stranke poučiti o prednostih in tveganjih uporabe kripto plačilnih prehodov ter zagotoviti jasna navodila in podporo za njihovo uporabo.

Vrste kripto plačilnih vmesnikov

Na trgu so na voljo različni kripto plačilni vmesniki, vsak s svojimi lastnostmi in funkcionalnostmi. Vmesnike lahko na splošno razdelimo na:

 • Direktne oz. neposredne: To so vmesniki za kripto plačila, ki trgovcem omogočajo sprejemanje kriptovalut neposredno v lastne denarnice brez vključevanja ponudnika storitev tretje osebe. To daje trgovcem več nadzora in avtonomije nad njihovimi sredstvi, zahteva pa tudi več tehničnega znanja in odgovornosti za upravljanje denarnic in transakcij.
 • Gostujoče: To so vmesniki za kripto plačila, ki zagotavljajo gostujočo storitev, kjer so stranke preusmerjene na ločeno spletno mesto ali stran za dokončanje plačil. Ponudnik storitev poskrbi za pretvorbo in poravnavo sredstev ter jih prenese na bančni račun ali denarnico trgovca. To poenostavi postopek za obe strani, vključuje pa tudi več pristojbin in manj možnosti prilagajanja za trgovce.
 • Hibridne: To so kripto plačilni vmesniki, ki združujejo elemente neposrednih oz. direktnih in gostujočih storitev. Trgovcem omogočajo, da sprejmejo kriptovalute neposredno v svoje denarnice, ponujajo pa tudi dodatne funkcije, kot so pretvorba, poravnava, izdajanje računov, poročanje itd. Te storitve zagotavljajo večjo prilagodljivost in funkcionalnost za trgovce, vendar zahtevajo tudi nekaj časa za integracijo in vzdrževanje.

Primeri kripto plačilnih vmesnikov ali ponudnikov storitev

Danes je na trgu na voljo veliko ponudnikov kripto plačilnih vmesnikov ali storitev[3], vsak s svojimi prednostmi in slabostmi.

Danes je na trgu na voljo veliko ponudnikov kripto plačilnih vmesnikov ali storitev[3], vsak s svojimi prednostmi in slabostmi.

Tukaj je kratek opis priljubljenih:

 • Coinbase Commerce[4] je eden najbolj znanih in pogosto uporabljanih kripto plačilnih vmesnikov. Podpira Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, Dai, USD Coin itd. Integrira se lahko s Shopify, WooCommerce, Magento itd. Ponuja funkcije takojšnje pretvorbe ali poravnave, ki zaklenejo menjalni tečaj v času transakcije. Zagotavlja tudi nadzorno ploščo, kjer lahko trgovci upravljajo s prejetimi plačili, ustvarjajo račune, zahtevajo povračila itd.
 • BitPay[5] je eden prvih in najbolj uveljavljenih vmesnikov za kripto plačila na trgu. Podpira Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Dogecoin itd. Integrira se lahko s Shopify, WooCommerce, Magento itd. Ponuja vsestranske možnosti izplačil, kot so bančni depoziti, stabilni kovanci, predplačniške kartice itd. Ponuja tudi nadzorno ploščo, kjer lahko trgovci upravljajo s plačili, ustvarjajo račune, zahtevajo vračila itd.
 • CoinGate[6] je vmesnik za kripto plačila, ki podpira več kot 50 kriptovalut, vključno z Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Ripple itd. Integrira se lahko s Shopify, WooCommerce, Magento itd. Ponuja funkcije takojšnje pretvorbe ali poravnave, ki zaklenejo menjalni tečaj v času transakcije. Zagotavlja tudi nadzorno ploščo, kjer lahko trgovci upravljajo s plačili, ustvarjajo račune, zahtevajo povračila itd.
 • GoCrypto[7] omogoča široko paleto tehnološko naprednih kripto plačilnih rešitev in plačil s karticami za vse poslovne namene. Deluje kot globalna plačilna shema, ki povezuje vse deležnike, to je imetnike kriptovalut in kriptodenarnice s ponudniki različnih blagajniških in plačilnih sistemov ter trgovce, ki bi potrošnikom radi ponudili širši spekter plačilnih možnosti. GoCrypto podpira kripto, kartična in digitalna plačila prek pametnega terminala POS, ki trgovcem omogoča takojšnjo razširitev ponudbe z najnovejšimi plačilnimi trendi in obdelavo transakcij iz njihove trgovine ali na poti. GoCrypto pa nudi tudi brezplačne vtičnike za kripto plačevanje za glavne spletne trgovinske platforme in rešitve po meri, prilagojene vsaki potrebi. GoCrypto ima več kot 100.000 lokacij v 70 državah in podpira več kot 50 kriptovalut.

Zgoraj predstavljeni vmesniki ali ponudniki storitev niso edini, ki so na voljo na trgu in vsaka platforma ima svoje prednosti in slabosti. Zato je pomembno primerjati različne rešitve in poiskati tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam in željam.

Kako lahko spletni trgovci začnejo sprejemati kripto plačila?

Obstajajo različni načini za integracijo kripto plačil z e-trgovino. Nekatere možnosti so:

 • Uporaba posredniškega ponudnika storitev. Ta podjetja delujejo kot posredniki med spletnimi trgovci na drobno in strankami, kar olajša pretvorbo kriptovalut v fiat valute in obratno. Spletni trgovci na drobno lahko izberejo ponudnika storitev, ki ustreza njihovim potrebam in željam glede pristojbin, funkcij, varnosti in podpore.
 • Uporaba vtičnika. Druga možnost je uporaba vtičnika, ki ga je mogoče namestiti v spletni trgovini, razviti v Shopify, WooCommerce, Magento ali PrestaShop. Ti vtičniki omogočajo spletnim trgovcem, da sprejmejo kripto plačila neposredno na svojem spletnem mestu, ne da bi se zanašali na posredniškega ponudnika storitev, torej na storitve s strani tretje osebe. Nekateri primeri teh vtičnikov so CoinPayments.net, CryptoWoo, Coinify ali BTCPay Server.
 • Uporaba rešitve po meri. Najnaprednejša možnost je seveda razviti rešitev po meri. Ta možnost zahteva več tehničnih znanj in virov, vendar ponuja večjo prilagodljivost in nadzor nad postopkom integracije. Spletni trgovci na drobno lahko za izdelavo lastnega kripto plačilnega vmesnika po meri uporabijo različna orodja in programska ogrodja, kot so Bitcoin Core, Ethereum Web3.js, Litecoin Core ali Dogecoin Core.

Zaključki

Kripto plačilo je obetavna priložnost za spletne trgovce na drobno, ki želijo razširiti svojo bazo strank ter izboljšati njihovo zvestobo in zadovoljstvo. Vendar pa obstajajo tudi nekateri izzivi, kot so nestanovitnost vrednosti kriptovalute, zakonodaja in usposobljenost tako trgovcev kot kupcev za uporabo.

Na trgu so na voljo različne vrste kripto plačilnih vmesnikov, kot so neposredni, gostujoči in hibridni. Nekaj primerov priljubljenih in uglednih je navedenih zgoraj.

Spletni trgovci, ki želijo integrirati rešitve kriptoplačevanja v svoje platforme, morajo upoštevati več dejavnikov, kot so vrsta vmesnika, funkcionalnosti, provizije, podprte valute, integracije, predpise in želje strank po kripto plačilnih vmesnikih. S tem lahko izkoristijo potencial kriptovalut za izboljšanje spletne nakupovalne izkušnje in rast svojega poslovanja.

Reference:

[1] Worldwide Blockchain Wallet Users
[2] Merchants getting ready for crypto
[3] Key crypto payment providers
[4] CoinBase Commerce
[5] BitPay
[6] CoinGate
[7] GoCrypto